Husmorstips om gräsfläckar

Sommaren är en härlig årstid. Barnen är lediga och kan härja runt fritt utomhus. Brännboll, fotboll och kubb är bara några av de aktiviteter som kan ge upphov till gräsfläckar. Barn måste får vara barn och det finns tvättmaskiner tänker du kanske? Visst är det så, men ibland är det kanske inte optimalt med gräsfläckar på den ljusa finklänningen eller de beige byxorna, eftersom fläckarna kan vara svåra att få bort. I ärlighetens namn händer det ju att även vuxna barn får gräsfläckar på finkläderna. Då är det bra att få några tips och bra knep för att bli av med fläckarna.

Galltvål, diskmedel, såpa och T-röd

När det gäller fläckar finns det ett antal mer eller mindre välbeprövade metoder för fläckborttagning. Har du fått fläckar på tänderna? Besök en tandläkare i Göteborg eller i någon annan stad för att få bort missfärgningarna. Vid gräsfläckar på kläderna är det plaggets färg som bestämmer vilken fläckborttagningsmetod som du kan använda. Om plagget är färgat börjar du med att gnida in fläcken med grön såpa. Låt plagget ligga några timmar och innan du tvättar det som vanligt i maskin. Vita kläder kan vara lite svårare att få rena. Börja med att hälla ren sprit eller T-sprit på gräsfläcken. Därefter gnider du fläcken med glycerin innan du tvättar plagget i tvättmaskinen. Andra husmorstips på temat gräsfläckar är att gnugga in gräsfläcken med diskmedel eller maskindiskmedel och låta det verka ett tag innan du tvättar plagget. Galltvål är en beprövad metod som några tycker är bra och andra inte alls tycker fungerar.

Gräsfläckar går att få bort

Gräsfläckar på kläder har troligtvis funnits lika länge som människan har burit kläder. Många mammor, hushållerskor och tvätterskor har suckat över dessa envisa fläckar samtidigt som de har hittat lösningar för fläckborttagning. Det går att få bort gräsfläckar även om det krävs lite jobb och list. Husmorsknep har gått i arv i generationer och har levt kvar fast tvättmaskiner och tvättmedel har utvecklats och blivit allt mer effektiva. Det bästa med husmorstips är att de kan fungera på fläckar som dagens tvättmedel går bet på. Galltvål fungerar på så väl färgade som vita kläder. Är det vita plagg du ska få bort fläckarna på är diskmedel, glycerin, maskindiskmedel, ren sprit och t-sprit alternativen att prova. Grönsåpa, som gnuggas in i fläcken och sedan får verka ett par timmar, kan vara räddningen för färgade plagg. Har du provat alla knep utan att fläckarna har gått bort? Ja då är det nog bara att bita i det sura äpplet och lägga kläderna i högen för oömma lekkläder.