Att klä barnen för vintern

Även om vuxna ofta låter fåfänga styra hur de klär sig på vintern, snarare än temperaturen eller vad som är praktiskt, gör vi sällan samma misstag när det gäller våra barn. Då är vi istället mycket noga med att de är tillräckligt varmt klädda, och att de håller sig torra när de är ute och leker. Hur ska man då klä barnen för att de just ska hålla sig både varma och torra om vintern?

Till att börja med är det viktigt att tänka på att den faktiska temperaturen utomhus inte alltid är den som termometern visar. Om det blåser, samtidigt som det är minusgrader, kan den verkliga temperaturen vara betydligt lägre än vad termometern visar. Det är med andra ord viktigt att faktorera in alla aspekter av vädret när man klär sitt barn för utomhusaktiviteter. Hur man klär barnet beror också på vad aktiviteterna består av. Om man ska gå till en park, där barnet kommer att springa runt och klättra i klätterställningar och åka rutschkana, behöver man inte klä barnet lika varmt som om man ska på en skogsutflykt och äta matsäck, då man sitter stilla under längre perioder.

Annars är grundprincipen när man klär barn för vintern den gamla klassiska lager-på-lager-metoden. Det är egentligen inte de olika lagren som håller barnet varmt, utan luften mellan lagren. Dessutom fyller de tre lagren olika funktioner. Det inre lagret håller kroppen torr, det mellersta lagret håller kroppen varm, och det yttersta lagret ska hålla kvar den värmen, skydda mot väder och vind och dessutom ventilera ut den överskottsvärme som inte behövs. Ett bra material som uppfyller dessa funktioner är ull. Bomull bör däremot undvikas, eftersom det fort blir fuktigt – fukten kyler sedan ner barnet.

Det är inte bara när det gäller barnens kläder som man som förälder måste tänka praktiskt, utan även kring de flesta andra sakerna i barnets liv, till exempel barnvagnen. Det är mycket viktigt att hitta en barnvagn som passar både ens egna och barnets behov. På Bigbaby hittar du ett brett sortiment av barnvagnar från märket Bugaboo, som har varianter som passar alla faser i livet med barn.