Roliga lekar – utomhus och inomhus

Du kanske har kläder till ditt barn för alla tillfällen – målarkläder, regnkläder, varma kläder och svala kläder. Alla möjligheter är öppna men barnet har ändå tråkigt. Även det vildaste och mest påhittiga barn kan ibland få idétorka. I den här artikeln vill vi ge dig några tips på lekar som kan engagera. Några av dem kanske till och med passar vid något speciellt tillfälle, som barnkalasen.

Skattjakt

Att barnet eller något av barnen kan läsa är oftast en fördel här. Detta är en lek som du enkelt kan förbereda, kanske till och flera som passar för olika tillfällen.

 

Det hela går förstås ut på att skriva ledtrådar på lappar och sedan gömma dessa på lämpliga ställen. Inomhus är det förstås enkelt, men genom att lägga dem i glas- eller plastburkar fungerar det även utomhus, oavsett väder.

Lekar vi minns

Vi är nog många som kommer ihåg leken Röda och vita rosen. Leken går ut på att barnen delar upp sig i två lag och att det ena laget ska gömma till exempel en vacker sten eller något annat speciellt föremål. Nu gäller det för det sökande laget att hitta stenen eller att fånga någon av motståndarna för att då få en ledtråd. Även om leken lämpar sig bäst utomhus kan den anpassas för inomhusbruk – om det inte fungerar att vilt jaga kanske man får en ledtråd om man lyckas dra mössan av motståndaren!

Skorea är en lek som kan fungera med bara två barn. En representant från vardera lagen får en ögonbindel och så blandas en massa skor ordentligt i en hög framför dem. Det gäller att para ihop så många skor som möjligt!

Viskleken kan fungera både med jättemånga och med väldigt få barn. Till och med tre med barn i baksätet på en bil kan det fungera. Det gäller förstås att viska på ett lagom ohörbart sätt och så får den sista i viskledet säga vad som verkade höras. Det kan oftast bli väldigt roliga resultat!