Barnmode under 1900-talet

Både mode för vuxna och mode för barn har varierat mycket genom tiderna. I generella drag kan man säga att barnmodet innan 1900-talet i stort sett följde de vuxnas mode. Kostymer för små pojkar och långa klänningar med till exempel korsetter för flickor om det var det som var på modet. Det var först i och med industrialismen och tekniska uppfinningar som man faktiskt kunde köpa billiga kläder till barn, utan att behöva tillverka dem själv.

I början av 1900-talet började det dock märkas att man gjorde skillnad på barn och vuxna även

 

när det gäller kläder. Små flickors klänningar fick vara ganska mycket kortare än vuxna kvinnors. Sjömanskostym var ett lättillverkat plagg för pojkar. När de blev äldre, och kanske precis hade konfirmerats, blev klänningarna längre och man fick sin första kostym med långbyxor. Gosskostymen var med kortbyxor och ofta en tjockare jacka. Små barn, oavsett kön, hade ofta koltar som är en slags vid klänning och strumpbyxor under.

Efter första världskriget började det göras textilier som passade särskilt till barn. De kunde till exempel ha färgglada och lekfulla mönster. På 1930-talet började det finnas vida byxor för flickor att bära om sommaren och på 1940-talet var golfbyxor, byxor med mycket vida ben, ett vanligt favoritplagg för pojkar.

På 1950-talet började det på allvar bli vanligt för flickor att bära byxor. På 1960-talet blev det vanligare att även barnkläderna inspirerades från populärkulturen. Flickor hade gärna korta klänningar och pojkar ofta grå byxor och en så kallad clubjacka, kavaj utan krage, när de skulle på kalas. Färgerna var också riktigt starka.

På 1970-talet kom jeanskläderna till både pojkar och flickor och andra textilier var ofta med stora och färgglada mönster. Jeansmodet fortsatte under 1980-talet, men då skulle det gärna vara lite löst sittande och axelvaddar blev vanligt, även på ungdomar. De skarpa färgerna fick stå tillbaka lite. Under slutet av 1980- och under 1990-talet präglades många av barnkläderna av nostalgi – gamla stilar kom tillbaka. Barnkläderna började få tryck med till exempel figurer från barnprogram.

Idag finns både dyrare klädmärken och billiga kläder för såväl vuxna som barn, vilket gör att man i princip kan välja och vraka fritt.