Åkpåsar för de små barnen

När det lilla efterlängtade barnet äntligen har kommit till världen, gäller det för föräldrarna att ha koll på all utrustning man behöver. En av dessa saker är en bra och varm åkpåse inför de kalla vintermånaderna. En åkpåse är som en liten sovsäck för de allra minsta som man kan ha i vagnen för att ge barnet en mysig, varm och ombonad miljö. Åkpåsens främsta uppgift är att skydda barnet mot kyla, väder och vind. Det finns även tunnare åkpåsar som man kan använda på tidig höst och sen vår. En åkpåse är oftast smidigare att använda än till exempel filtar och täcken, då de håller sig bättre på plats och även minskar risken för att täppa till andningsvägarna. Den håller dessutom en behaglig temperatur och man slipper att klä på barnet massor av kläder, då det oftast räcker med en tunnare overall i fleece eller softshell-material. För barn som inte kan gå ännu är det därmed helt överflödigt med en vinteroverall.

Åkpåsen konkurrerar ut overallen

Åkpåsen har blivit ett väldigt populärt tillbehör framförallt för nyblivna föräldrar under vintermånaderna. Det är ju under den kalla årstiden det är så viktigt att klä barnen rätt, och just de minsta bäbisarna måste hålla sig varma då de inte ännu kan reglera sin egna kroppstemperatur. Åkpåsen har därför konkurrerat ut vinteroverallen när det kommer till just väldigt små barn. Man behöver helt enkelt inte så många lager tillsammans med åkpåsen, utan kan ha en tunnare fleece-overall och en varm mössa, och komplettera med åkpåsen. Viktigt är att komma ihåg just mössan, då åkpåsarna inte ger tillräckligt skydd för huvudet. Givetvis används åkpåsarna flitigt även till större barn, så att åkturen i vagnen blir mer behaglig. Många använder med fördel även åkpåsar i pulkan, vaggan eller spjälsängen den första tiden, då den även skapar ett “bo” för barnet som får det att känna sig tryggt och ombonat. Åkpåsar kan även vecklas ut och användas som underlag på golvet när barnet över på att hålla upp huvudet, samt som lekfilt om man har kalla golv därhemma. Åkpåsen är därmed så mycket mer än just en åkpåse!

Satsa på en åkpåse för alla årstider

Den praktiska åkpåsen fungerar lika bra på sommaren, våren och hösten. På sommaren kan det vara skönt att ha en lite tunnare åkpåse i vagnen, då temperaturen kan sjunka även på ljumma sommarkvällar. sköna åkpåsar för alla väder kan man hitta hos de flesta välsorterade barnbutiker, både på nätet och i butiker runtom i landet. Bland populära märken hittar man till exempel Elodie Details, Voksi och 7 a.m, som alla har ett brett utbud av olika åkpåsar för alla årstider. För barn som gärna sparkar av sig täcken och filtar är denna produkt en given vinnare. När man inte längre behöver sin åkpåse är det en god idé att sälja den vidare till exempel på loppis. Ofta är detta ett eftertraktat tillbehör, och då åkpåsar kan kosta en del, är det en populär vara att köpa second hand. Ofta hinner de inte slitas ut speciellt mycket då man använder de i högst några månader och håller sig i gott skick.