Barnkläder – praktiska tips

Även om barn generellt växer ur kläder snabbt är det ett faktum att de också ofta snabbt blir smutsiga, tvättas ofta och lätt tappas bort. I den här artikeln vill vi ge dig lite tips på hur du bäst får barnkläderna att hålla sig hela och rena. Är det dessutom arvegods du använder vill du vara särskilt rädd om dem förstås.

Skydda kläderna

Även om du förstås inte vill använda alltför starka medel som kan irritera känslig hud och ökar risken för allergier finns det vissa du kan använda. Precis som när det gäller skor och ytterkläder för vuxna kan det vara bra att använda passande typer av impregneringsspray – dessa skyddar mot både väta och kan vara smutsavvisande. Om barnet är litet och har en tendens att bita på kläder kan du undvika att spraya just där barnet ofta biter. Skor samt knä- och rumpområdet på overaller kan till exempel oftast sprayas även om barnet fortfarande gärna biter och suger på det mesta som det kommer åt.

Våga laga själv

Ibland kan det vara en bra idé att köpa fler större storlekar av ett älskat plagg eller flera av samma för att undvika klädstrider om morgnarna. Även om du själv kanske inte varken har eller vill använda symaskin finns det många sätt att få kläder att hålla längre med bara nål och tråd. Du kan till exempel enkelt sy på roliga lappar från gamla klädesplagg på knän. Dessutom finns det numera enkla lappar med roliga tryck och märken på att köpa i sybehörsaffärer. Några av dem fäster man enkelt bara med strykjärn.

Följ tvättråden

Även om de flesta köper barnkläder i lätthanterliga material finns det några som kan vara extra svåra att tvätta. Se till att titta noga på rekommendationerna på lappen i kläderna för att få dem att hålla. Ull är ett mycket varmt och naturligt material, men det kräver oftast särskild tvätt för att inte krympa till exempel.