Barnkläder för förskolan

Att vara väl förberedd för förskolan är viktigt för både föräldrar och barn. En viktig faktor i ett trivsamt och praktiskt förskoleliv är barnets kläder.

 

Kläder för barn ska möjliggöra lek och rörelse samtidigt som de ska vara bekväma, hålla regn och kyla borta eller vara svala när det är varmt. Några tips på vad man bör utrusta barnet med på förskolan kommer här nedan.

 

Det är en relativt stor uppsättning som behövs, men man kan hitta kvalitetskläder till bra priser med hjälp av Shopello, som länkar till ett stort antal butiker som säljer barnkläder.

 

Ytterplagg

På vintern behövs en varm täckjacka och täckbyxor, eller gärna en fodrad overall så att ingen snö eller väta kan komma in vid midjan. I Sverige kan vintern vara mycket blöt och slaskig så att fukten går igenom täckjackor eller overaller. Därför är det viktigt att även utrusta barnet med ett fodrat galonställ som håller värmen inne och vätan ute. För att klä små barn på vintern bör man tänka på att ha lager på lager så att man lätt kan skala av om barnet blivit varm av att springa runt, eller fylla på när temperaturen dippar.

Under höst och vår behövs ett ofodrat galonställ, ett par slittåliga tunna överdragsbyxor samt en eller flera lättare skaljackor.

En fleecetröja är bra att ha liggande på förskolan nästan året runt, antingen som ytterplagg eller som ett lager för att hålla värmen.

Byxor

Förutom ovan nämnda galonbyxor och ytterplagg behövs slittåliga byxor, t.ex. jeans med förstärkningar på knäna, samt mjuka byxor att vila, sova eller leka inne i. Sommartid behövs ett eller flera par shorts och kanske även badbyxor för vattenlek på gården.

Tröjor, underkläder och strumpor

Ett antal tunna långärmade och kortärmade tröjor bör alltid finnas på förskolan, liksom extra strumpor och underbyxor eller kalsonger. Mindre barn spiller och ibland händer olyckor vid potträning så att extra underkläder behövs. Strumpor blir blöta och ett par sockor är också viktigt att ha vid kall väderlek.

Mössor och vantar

Mössor som tjocka luvor på vintern, bomullsluvor på höst och vår och solhattar eller kepsar på sommaren är något som bör finnas i barnets förskolelåda. En sydväst kompletterar galonställ i regn. Vantar behövs alla säsonger utom sommar. Tunna, stickade fingervantar behövs det många av, eftersom en liten vante enkelt kan tappas bort. Ovanpå fingervantarna behövs galonvantar vid våt väderlek, eller tjockare dunvantar under kyliga vinterdagar.

Skor

Sist men inte minst behövs ett antal uppsättningar skor på förskolan. Sneakers, gymnastikskor och sandaler på sommaren, varmare fodrade skor på hösten och fodrade allväderstövlar på kalla dagar. Fodrade gummistövlar behövs på vintern och ofodrade under varmare dagar.