Personifiera ditt barns kläder hållbart

När det gäller barnmode och det stora utbud som finns på marknaden idag, anser många föräldrar att det är viktigt att barnet har en möjlighet att uttrycka sin egen personlighet genom att välja sina egna kläder. Ett exempel kan vara att barnet får välja de plagg som han eller hon ska ha på sig, vilket i sin tur kan minska stressen hemma och på så vis förhoppningsvis minskar konfliktsituationer. De flesta barn vill ha möjlighet att påverka sina val av kläder och även hur kläderna ser ut rent estetiskt, vilket ofta kan bli ett problem för föräldrarna som gärna vill göra dessa val åt sina barn. Så hur kan man göra klädvalet roligt, personligt och till en gemensam aktivitet för barn och förälder?

 

Det finns en rad olika alternativ som kan vara aktuella för just dig och ditt barn. Ett exempel är att köpa textilfärg på en välsorterad hobbybutik som du sedan tillsammans med ditt barn använder som målarfärg på enfärgade plagg, låt barnet gå loss med målarpenseln! Skriv gärna barnets namn synligt på konstverket så slipper du märka plagget senare till förskola och skola.

 

Använd dig av olika typer av applikationer som går att stryka på plagget och bestäm tillsammans var de ska sitta och på vilka plagg. Slitna byx-knän har aldrig varit snyggare än med tuffa lappar på!

Det finns olika hemsidor där du och ditt barn kan gå loss gällande material, färg och t- shirts med tryck vilket verkligen skapar ett individuellt plagg som barnet kan visa upp med stolthet.

Om du inte vill kladda med färg eller applicera på lappar, är ett annat alternativ att personifiera ditt barns plagg genom att exempelvis klippa av benen på ett par för korta byxben, så har du ett par shorts. Sy på band i andra färger och texturer än vad plagget är i och kanske även ändra tröjärmar till något kortare eller längre med hjälp av spillbitar.

Ovan nämns en rad olika förslag på hur ditt barn kan personifiera sina plagg tillsammans med dig som vuxen, men det är också en lärorik påminnelse gällande den hållbarhetskunskap som det är så viktigt att barnet får med sig. För om vi redan i ung ålder lär barnen att vi kan laga, förändra och återanvända våra plagg minskar risken att vi får ännu en slit och släng generation. Att vi tillsammans kan förändra den konsumtionshets som finns kring kläder och mode, och inte minst bland barnkläder och den märkes-hets som upplevs hos många föräldrar idag.

Gör skapandet till en rolig stund med ditt barn och lär det om hur miljön, djur och människor blir påverkade av hur textilier framställs och brukas. Att vi, stora som små, kan göra en stor skillnad i hur vi väljer att använda och uttrycka oss genom hur vi klär oss.