Barnkläder är attraktiva på loppisar

Att sälja och köpa begagnade barnkläder har blivit allt mer populärt. I vårt grannland, Finland, har det i flera år varit den absolut vanligaste formen av att handla kläder till sina barn då hållbarhetstänk och miljö är något som är väldigt viktigt för många finska föräldrar. Sverige är inte sena att haka på denna trend och i samband med att ekologiska plagg växer i popularitet, har även loppistrenden vuxit sig stor. På sidor som Blocket eller allaannonser hittar man massor av kläder till sina barn om man inte vill ge sig ut på de lokala loppmarknaderna och leta egna fynd.

Kvalitet som håller

Man kan göra riktiga fynd av begagnade barnkläder på loppis. Inte sällan är det märkeskläder som säljs, och framförallt kläder för mindre barn är populärt då plaggen knappt hunnit slitas innan barnet har vuxit ur dem. Att köpa begagnat leder till att man skonar miljön, och får ner konsumtionen av nya varor. Märkeskläder är ofta av en god kvalitet som håller, även om du skulle vilja sälja de vidare igen efter att du har använt dem till dina barn. Barnkläder är dessutom dyrt att köpa nytt, och har man flera barn, så kan man låta det yngre barnet ärva plaggen, för att sedan sälja de vidare om de fortfarande är i gott skick. Bland de populäraste plaggen som föräldrar köper begagnat är regnkläder, vinteroveraller och andra ytterkläder samt skor. Detta är oftast stora och dyra köp för en familj och plaggen håller sig oftast snygga då de enbart används under en säsong. Det är framförallt smart att köpa begagnat för att ha en dubbel uppsättning på fritids eller dagis, vilket de flesta har.

 

Bidra till en bättre miljö

När du handlar begagnade barnkläder så bidrar du stort för en bättre miljö. Kemikalierna som används vid tillverkning av kläder släpper ofta ut stora mängder gifter i vår natur och genom att välja ekologiska plagg med en miljöcertifiering gör du en insats. Väljer du sedan att köpa begagnat, eller att sälja dina plagg vidare, så multiplicerar du miljövinsterna ytterligare. Begagnade barnkläder kan du hitta både på nätet, eller på speciellt anordnade barnloppisar som anordnas runtom i landet. Även vanliga secondhandbutiker så som Röda korsets butiker eller Myrorna säljer barnplagg, men även leksaker, böcker och annat som du kan ge nytt liv till genom att handla dessa till dina barn. Om du handlar nytt och barnet vuxit ur plaggen, skänk de då vidare till antingen en klädinsamling, till en secondhandbutik, eller sälj själv på loppis. På detta sätt får fler barn chansen att använda dessa plagg. Det är dags att börja tänka smartare på vår konsumtion, och barnkläder är verkligen något som bör köpas begagnat för att bidra till en bättre miljö.