Tips när du ska köpa barnkläder

Tips när du ska köpa barnkläder

Att köpa barnkläder är inte alltid det enklaste, speciellt när barnet kommer upp i en ålder då hen vill vara med och bestämma. Om du vill hitta snygga och bra kläder som samtidigt är moderiktiga ska du kolla in NA-KD som har ett bra sortiment av kläder för barn. Du hittar bland annat perfekta plagg att ha bland annat på skolan. Barn som kommer upp i ålder blir mer medvetna om vad de har på sig och vill gärna känna sig fina och trendiga.

För småbarn är kvantitet bättre än kvalité

Barn växer mycket och ibland kan det kännas onödigt att köpa flera dyra plagg som ändå snart är urväxta. När du handlar barnkläder kan du handla några dyra lite finare plagg och sedan några billigare som det inte gör något att de går sönder eller spills på. Beroende på vilken ålder barnet är i kan det ibland vara bättre att satsa på kvantitet istället för kvalité. De är speciellt i den åldern då barn sliter mycket på kläderna och har en tendens att smutsa ner sig mycket. För barn i förskoleåldern är det perfekt att ha en basgarderob med lite billigare slit och släng plagg. När barnet börjar växa lite långsammare och kan ha kläderna en längre tid är det bättre att satsa på plagg av bra kvalité så att de håller.

Satsa på ytterplagg av bra kvalité

När det gäller dyrare plagg som vinterkläder, handskar och skor kan det löna sig i längden att köpa plagg av bra kvalité. Finns det dessutom småsyskon som kan ärva kan ett dyrare ytterplagg vara mer lönsamt. Ett tips är att lägga undan en summa varje månad inför hösten när större köp ska göras. Då kommer det inte att svida lika mycket när massor av kläder och ytterplagg ska köpas på samma gång. Ytterkläder kan du även handla second hand. Det finns ofta några guldkorn att hitta men du behöver eventuellt lägga ner lite tid på att leta. Att handla på rea är också ett tips.

Kläder efter väder

När du handlar kläder till ditt barn är det bra att tänka på materialet. Klimatet i Sverige växlar väldigt mycket och det är bra om barnet kan klä sig efter vädret. Ett tips är att barnet har kläder så att det är enkelt för barnet att klä sig lager på lager. Att ha fleece- eller yllekläder är perfekt att dra på vardagskläder när det är kallt ute. Bomullskläder till vardags kan vara en bra idé att köpa eftersom det är ett material som har en mjuk textur, är skonsam mot huden och andas bra.

Roliga lekar – utomhus och inomhus

Roliga lekar – utomhus och inomhus

Du kanske har kläder till ditt barn för alla tillfällen – målarkläder, regnkläder, varma kläder och svala kläder. Alla möjligheter är öppna men barnet har ändå tråkigt. Även det vildaste och mest påhittiga barn kan ibland få idétorka. I den här artikeln vill vi ge dig några tips på lekar som kan engagera. Några av dem kanske till och med passar vid något speciellt tillfälle, som barnkalasen.

Skattjakt

Att barnet eller något av barnen kan läsa är oftast en fördel här. Detta är en lek som du enkelt kan förbereda, kanske till och flera som passar för olika tillfällen.

 

Det hela går förstås ut på att skriva ledtrådar på lappar och sedan gömma dessa på lämpliga ställen. Inomhus är det förstås enkelt, men genom att lägga dem i glas- eller plastburkar fungerar det även utomhus, oavsett väder.

Lekar vi minns

Vi är nog många som kommer ihåg leken Röda och vita rosen. Leken går ut på att barnen delar upp sig i två lag och att det ena laget ska gömma till exempel en vacker sten eller något annat speciellt föremål. Nu gäller det för det sökande laget att hitta stenen eller att fånga någon av motståndarna för att då få en ledtråd. Även om leken lämpar sig bäst utomhus kan den anpassas för inomhusbruk – om det inte fungerar att vilt jaga kanske man får en ledtråd om man lyckas dra mössan av motståndaren!

Skorea är en lek som kan fungera med bara två barn. En representant från vardera lagen får en ögonbindel och så blandas en massa skor ordentligt i en hög framför dem. Det gäller att para ihop så många skor som möjligt!

Viskleken kan fungera både med jättemånga och med väldigt få barn. Till och med tre med barn i baksätet på en bil kan det fungera. Det gäller förstås att viska på ett lagom ohörbart sätt och så får den sista i viskledet säga vad som verkade höras. Det kan oftast bli väldigt roliga resultat!

Barnmode under 1900-talet

Barnmode under 1900-talet

Både mode för vuxna och mode för barn har varierat mycket genom tiderna. I generella drag kan man säga att barnmodet innan 1900-talet i stort sett följde de vuxnas mode. Kostymer för små pojkar och långa klänningar med till exempel korsetter för flickor om det var det som var på modet. Det var först i och med industrialismen och tekniska uppfinningar som man faktiskt kunde köpa billiga kläder till barn, utan att behöva tillverka dem själv.

I början av 1900-talet började det dock märkas att man gjorde skillnad på barn och vuxna även

 

när det gäller kläder. Små flickors klänningar fick vara ganska mycket kortare än vuxna kvinnors. Sjömanskostym var ett lättillverkat plagg för pojkar. När de blev äldre, och kanske precis hade konfirmerats, blev klänningarna längre och man fick sin första kostym med långbyxor. Gosskostymen var med kortbyxor och ofta en tjockare jacka. Små barn, oavsett kön, hade ofta koltar som är en slags vid klänning och strumpbyxor under.

Efter första världskriget började det göras textilier som passade särskilt till barn. De kunde till exempel ha färgglada och lekfulla mönster. På 1930-talet började det finnas vida byxor för flickor att bära om sommaren och på 1940-talet var golfbyxor, byxor med mycket vida ben, ett vanligt favoritplagg för pojkar.

På 1950-talet började det på allvar bli vanligt för flickor att bära byxor. På 1960-talet blev det vanligare att även barnkläderna inspirerades från populärkulturen. Flickor hade gärna korta klänningar och pojkar ofta grå byxor och en så kallad clubjacka, kavaj utan krage, när de skulle på kalas. Färgerna var också riktigt starka.

På 1970-talet kom jeanskläderna till både pojkar och flickor och andra textilier var ofta med stora och färgglada mönster. Jeansmodet fortsatte under 1980-talet, men då skulle det gärna vara lite löst sittande och axelvaddar blev vanligt, även på ungdomar. De skarpa färgerna fick stå tillbaka lite. Under slutet av 1980- och under 1990-talet präglades många av barnkläderna av nostalgi – gamla stilar kom tillbaka. Barnkläderna började få tryck med till exempel figurer från barnprogram.

Idag finns både dyrare klädmärken och billiga kläder för såväl vuxna som barn, vilket gör att man i princip kan välja och vraka fritt.